Turartikkel
Dato 22.07.2002
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Bukkehøi - 2314 mToppen av Bukkehøi, sett fra
søre skulder.
Nok en gang var det utrygt vær om morgenen ved Sognefjorden. Imidlertid lysnet det etterhvert, så jeg tok turen opp på Sognefjellet utpå formiddagen. Været ble stadig bedre, og klokka 12:00 var jeg klar for avgang fra Geitesetri. Noen regnbyger herjet innerst i Leirdalen, men de forsvant da jeg begynte å gå. Turen gikk oppover på sørsiden av Ytre Illåi, på godt opptråkket sauesti. Stien gikk oppover ryggen mot Sauhøi, før den ble mer eller mindre borte rundt kote 1350. Her gikk jeg ned til Søre Illåi, og forsøkte å krysse den ved kote 1340. Jeg kom halvveis over ved å hoppe fra stein til stein, men det siste spranget virket langt og elva var stri. Derfor valgte jeg å snu, for så å prøve igjen ved kote 1390. Her kom jeg over, men måtte frem med isøksa for å komme meg over ei snøfonn på motsatt side. Her ble det en kort pause før den lange stigningen.

Jeg gikk på skrå oppover, og krysset de mange bekkene i lia under Bukkehøi. Så bar det oppover, på søre sidemorene ved breen. Fulgte denne til kote 1860, deretter på fjell og grov urd til omtrent kote 2000. Herfra er det urd med svak helling helt frem til stupet på søre skulder. Fin utsikt mot Vakkerbandet og Lindbergtinden m.fl. her. Etter en kort fotopause begynte jeg på de siste metrene til topps, og var oppe ca. klokka 14:50. Sola hadde kommet frem, det var nær vindstille og temperaturen var perfekt. Det ble klestørk på varme steiner, og en lang matpause. Utsikten var flott bort til Galdhøpiggen, men kraftige regnbyger herjet i Visdalen og Urdadalen. I Hurrungane var det tåke. Etterhvert gikk turen videre mot Bukkehøi, N for..


Nordre Bukkehøi - 2100 m***
Klokka 15:30 var det avgang fra Bukkehøi. Jeg fulgte stupet bortover; en herlig følelse å gå på kanten av en høy loddrett fjellvegg.. Etterhvert kom jeg ned i skardet mot dagens andre mål, og sjekket høydemåleren her. Deretter opp på toppen, og primærfaktor ble målt til 18 meter. Altså skal denne toppen egentlig strykes fra lista over topper med primærfaktor over 30 meter. Videre mot punkt 2078, oppe klokka 16:10, og primærfaktor her ble målt til 12 meter. Dermed skal denne inn på tilleggslista. Velger likevel å føre den opp på kandidatlista, som Svarttinden, Ø-1. Flere målinger etterlyses..

Jeg fortsatte nedover mot Svarttinden, og i skardet tok jeg av mot fronten på den nordlige breen. I urd langs breen, og ut foran brefronten. Fint turterreng nedover den grønne lia mot elva i dalbunnen. Valgte å sikte meg inn på et mulig vadested ved kote 1330. Planen var å vasse over. Jeg lukket jakka og festet ryggsekken godt, og fant frem isøksa. Elva var stri, grå og lite fristende.. Jeg stakk isøksa uti for å sjekke dybden, og den rakk bare såvidt til bunns (...). Dette ble for risikabelt. I stedet gikk jeg oppover et stykke, til samme sted som jeg forsøkte tidligere (kote 1340). Spranget var fortsatt like langt, og elva var større enn før.. Det var imidlertid lettere å hoppe denne veien, siden jeg stod på et høyere nivå. Jeg hoppet alt jeg kunne, og kom såvidt over. Da var det bare et noe mindre sprang til, så var jeg oppe på bredden på rett side. Fulgte så sauestien tilbake til Geitesetri. Det begynte å regne halvveis mellom elva og bilen. Klokka 18:35 var jeg nede, og satte kursen hjemover.

Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker