Turartikkel
Dato 18.05.2002
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Smørstabbtinden, SV-1 - 2045 m***
Planen var å gå en tur i dette området 17.mai. Jeg ble vekket av sola ca. klokka 05:30; den grillet meg der jeg lå i senga på hytta i Høyheimsvik. Da var det bare å gni søvnen ut av øynene, for så å sjekke om været var godt nok for turen. Jeg kikket innover fjorden, og så en "vegg" av mørke skyer over Vest-Jotunheimen. Niks, ingen tur i dag. Det var bare å dra for gardinene og legge seg igjen. Utover dagen fikk jeg angre på denne beslutningen, da skyene forsvant og dagen ble en av de beste denne våren.. Det ble bestemt at turen skulle gjennomføres dagen etter i stedet, og da ville jeg kjøre opp på fjellet nesten uansett vær om morgenen..

Sola kom frem til samme tid som dagen før, og jeg var raskt ute av senga. Sekken var stort sett ferdig pakket kvelden før, og klokka 07:45 var jeg klar for avgang fra Sognefjellshytta. Etter en sesong med plastsko i slalombakken var det uvant å gå på ski med skinnstøvler igjen. Balansen var ikke den beste, og jeg klarte å falle på flatmark like utenfor spisesalen på Sognefjellshytta.. Turen gikk over flatene i retning fronten på Bøverbreen. Jeg hadde prioritert nedfarten høyest, så jeg gikk på usmurte brede carvingski med telemarkbindinger. Dette gikk ikke særlig bra i motbakker, så fellene ble lagt på etter omtrent én kilometer. Ved vann 1375 la kursen sørøstover mot Falkeberget (1525), og fortsatte opp på dette. Flott utsikt vestover mot Hurrungane. Dette er et fint turmål for f.eks. barnefamilier, da det er lett tilgjengelig og bare en god times normal gange fra Sognefjellshytta.

Turen videre gikk ned i skardet og direkte oppover bratte snøbakker mot Smørstabbtinden, SV-2 (1927). Flott utsikt herfra også. Ned på breen mellom denne og SV-1, og opp på dagens første 2000-meterstopp. Været var upåklagelig, med fri utsikt i alle retninger. Ikke en sky på himmelen, og en lett bris fra øst.


Smørstabbtinden, S-2 - 2015 m***
Etter en halv times pause på SV-1 gikk turen videre mot S-2. Jeg lot fellene være på, og skled forsiktig ned mot skardet. På en avsats litt over skardet ble skiene parkert, og jeg fortsatte til fots. Det hadde vært kaldt siste natt, så snøen bar godt. S-2 har en stor vindgryte mot vest, og denne var et mektig syn fra skardet. Et sikkert tegn på at det kan være temmelig værhardt her vinterstid.. Jeg begynte på oppstigningen, og var oppe noen få minutter senere. Primærfaktoren ble målt til 16 meter, men denne målingen er meget usikker pga. mye snø på toppen og i skardet mot Gravdalstinden.


Gravdalstinden - 2113 m***
Jeg fortsatte direkte mot dagens høyeste mål; Gravdalstinden. Denne ser mektig ut fra nord, og har tilsynelatende en fortopp når man ser den nedenfra. Fortoppen er imidlertid bare en avsats uten primærfaktor. Herfra og oppover var snøen knallhard, så jeg måtte sparke trinn hele veien opp. Det blåste litt mot toppen, og fokksnøen stod av og til som tynne søyler opp fra eggens nordside. Et stilig fenomen, som desverre alltid forsvant før jeg fikk frem fotoapparatet.. Klokka var 11:40 da jeg nådde dagens store mål. Flott utsikt mot det meste av Jotunheimen herfra denne dagen.


Smørstabbtinden, S-1 - 2033 m***
Det gikk raskt ned igjen fra Gravdalstinden. Tok en liten ekstratur opp på S-2, mest for å kontrollere primærfaktoren for andre gang. Denne ble målt til 16 meter nå også. Tilbake til skiene, på med dem, og deretter var det bare å labbe de få metrene opp på S-1. Her var det vindstille, og sulten begynte å melde seg. Jeg hadde med kokeutstyr og frysetørket storfegryte, så det ble en varm lunsj/middag her. Det var også på tide å vedlikeholde solfaktoren, så jeg smurte på meg et tykt lag faktor 20. Utsikten var helt super, med Galdhøpiggen i nordøst. Mens jeg satt der gikk et par forbi med hver sin hund, og de skulle over eggen mot SØ også. Jeg fulgte etter litt senere.


Smørstabbtinden, SØ - 2030 m***
Jeg satte kursen nordøstover, ned i skardet mot SØ-3. Helt greit å ta seg frem her. Høydemåleren viste 1997 der nede, og det var lite snø. Dermed er sannsynligvis denne målingen ganske korrekt. Jeg fortsatte opp på SØ-3, og høyden ble målt til 2015 med snø på toppen. Neste skard ble også målt til 1997, men der var det mye snø. SØ-2 ble målt til 2007, og neste skard til ca. 1990. Dermed er Smørstabbtinden, SØ-3 bekreftet som 2000m-topp med primærfaktor over 10 meter (står på HHT's tilleggsliste som SØ-A). Smørstabbtinden, SØ-2 er derimot noe mer usikker, og føres foreløpig opp på kandidatlista. Hvis du har målt denne på sommerstid, let me know!

Jeg la fra meg ski og sekk i skardet og labbet opp på dagens siste topp, Smørstabbtinden, SØ. Denne har to toppunkter, men primærfaktoren er bare 4-5 meter. Jeg gikk innom begge, før jeg returnerte til skardet. Paret med hundene hadde matpause der, og de skulle videre mot Storebjørn etterpå. Jeg var ferdig med dagens strabaser, og satte kursen nedover Smørstabbreen. Selvsagt uten feller.. Jeg rundet Kalven, og kjørte nedover mot fronten på Leirbreen. Derfra ned noen passe bratte bakker, og inn på den merkede løypa mot Krossbu. Det ble en herlig nedfart helt til rv.55 like nedenfor Krossbu. Det var lørdag, og trolig over 50 biler stod parkert langs veien. Det var flere folk i fjellet i dag, ja.. Jeg satte fra meg ski og sekk, og haiket opp til Sognefjellshytta. Først da jeg var 10 meter fra bilen kom jeg på at nøklene lå i sekken.. Da var det bare å haike ned igjen. Turen opp igjen ble til fots, delvis fordi det var lite trafikk og delvis fordi jeg ville fullføre rundturen for egen maskin. Klokka 15:00 kunne jeg sette meg inn i bilen etter en herlig sommerskitur.

Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker