Turartikkel
Dato 05.09.2001
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Svellnosi - 2272 m***
Værmeldingene var rimelig bra, så jeg dro inn til Spiterstulen på formiddagen. Over Sognefjellet var det noen regndråper i lufta, men det så ut til å lette opp etterhvert. Klokka 09:55 var jeg klar for avgang, iført treningsdress. Før jeg nådde bort til brua over Visa begynte det å regne litt, så jeg måtte finne frem gorejakka. Gikk over brua, og tok første sti i retning Galdhøpiggen. Den T-merkede stien går opp litt lengre nord, og jeg kom inn på denne etter ca. 300 høydemetre. Været lettet opp igjen, så jeg kunne ta jakken av igjen. Klokka 10:55 var jeg oppe ved punkt 1886, 770 høydemetre over Spiterstulen. På veien hadde jeg passert 7 personer; 4 svensker, 2 tyskere og 1 nordmann. Så ut til at utlendingene var i flertall på Piggen i dag. Fra punkt 1886 flater terrenget ut noe, og det er mulig å se helt til hytta på toppen i godvær. Nå var det tåke i høyden, så jeg så bare Svellnosi. Det var småkornet snø i lufta, og det blåste litt fra sørvest. Jeg fortsatte langs den T-merkede stien, og passerte 2000 meter klokka 11:10. Her møtte jeg to dansker som hadde vært på toppen, og den ene sa: "Det sner meget der oppe!". Det lå nysnø på bakken allerede ved 2000 meter. Jeg fortsatte oppover, og klokka 11:35 var jeg oppe på Svellnosi. Kjente jeg begynte å gå tom for energi, så det ble en kort matpause her. Kald vind og lett snøvær gjorde at jeg måtte finne frem gorejakka igjen. Det var også godt å få på pannebånd og hansker. Utsikten var fin mot Juvvasshytta og Styggebreen, men de fleste toppene lå fortsatt i tåke.


Keilhaus topp - 2355 m***
Etter 10 minutter fortsatte jeg mot Keilhaus topp, kledt for det meste av styggevær. Toppen dukket frem av tåka av og til, så jeg fikk oversikt over ruta mellom toppene. Denn var meget enkel; snø ned i skardet og snø opp igjen på motsatt side. Jeg var på toppen klokka 12:00. Tåka hadde lettet der, men Piggen var fortsatt ute av syne. Det samme gjaldt for alle topper i sør og vest. Jeg kunne se ned på Svellnosbreen og Styggebreen, i tillegg til at Heillstugu- og Menurutindan ble mer og mer klare. Jeg gikk straks videre mot dagens mål.Galdhøpiggen - 2469 m***
Ned fra Keilhaus topp gikk jeg for det meste på nysnø. Så måtte den øvre delen av Piggbreen krysses. Breen hadde store sprekker lengre nede, så det var satt opp et skilt: "ADVARSEL. Følg merket rute!". Jeg fulgte i gamle fotspor, og deretter videre langs T-merkede varder til topps på Galdhøpiggen. Snart dukket den spesielle hytta på toppen frem fra tåka. Nesten litt trolsk stemning, da den først bare kunne ses som en grå kontur mot himmelen. Måtte to dansker som kom fra Styggebreen, og vi slo følge de siste metrene opp. På toppen klokka 12:25. Det var tåke og kald vind, så jeg satte meg i le bak hytta ei stund. Danskene gikk nedover igjen, og jeg var helt alene på Galdhøpiggen ca. 10 minutter. Jeg gikk tilbake til toppunktet for å vente på en lysning i tåka. Da kom et taulag på 12 personer til toppen, og stillheten ble brutt. Det var kaldt å stå i ro, så jeg begynte på returen uten å ha fått med meg utsikten fra Piggen. Avgang 13:10, samme vei tilbake. Før jeg nådde punkt 1886 hadde jeg møtt 21 personer; 6 svensker, 5 tyskere og 10 nordmenn. Fortsatt var utlendingene i overtall, men bare såvidt. I tillegg så jeg et digert taulag på Styggebreen, trolig over 30 personer. Godt å være på retur, for nå ville det snart bli trangt om plassen der oppe... Jeg gikk bort på punkt 1886, og hadde en fotopause der. Tåka hadde lettet, og jeg kunne tydelig se hytta på Piggen. Litt senere fortsatte jeg nedover mot Spiterstulen. I rundt 1700 meters høyde fikk så jeg noe som beveget seg foran meg. Jeg stoppet helt opp, og 5 meter nedenfor satt tre ryper og kikket rundt seg. Forsøkte å liste meg innpå dem, og de satt stille til jeg var 3 meter unna; da flakset de noen meter bortover før de satte seg ned igjen. Så tillitsfulle ryper overlever neppe høstjakta... Jeg fortsatte nedover, og var tilbake på Spiterstulen klokka 15:15. Det var sol og passe varmt, trist å forlate fjellet ved slike værforhold. Men det kom en front av grå skyer i vest, så det var lite aktuelt å gå flere turer denne dagen uansett.
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker