Turartikkel
Dato 02.08.2001
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Holåtinden, Ø - 2043 m***
Denne dagen skulle jeg på min første tur i Skjåkfjella. Kjørte innover Fortunsdalen, men hadde desverre ikke studert kartet nøye nok. Dermed fortsatte jeg rett forbi Nørdstedalsæter, og endte opp i Vesldalen. Her ble det en grundig kartsjekk før jeg kjørte tilbake og inn Middalen. Innerst var veien meget dårlig, men jeg klarte likevel å kjøre helt inn til vanninntaket ved Middalsvatnet. Klokka 09:30 forlot jeg bilen, med kurs mot Lundadalsbandet. Det var lettskyet pent vær, men tåke på toppene. Gikk direkte inn på stien mot Trulsbu, og fulgte denne innover. Gikk forbi den forfalte Middalsbu, og videre gjennom et spennende brelandskap. Etter en time og et kvarter nådde jeg stidelet på Lundadalsbandet. Dagens første mål lå i tåke, men det var mulig å sikte seg ut ei rute opp til skardet vest for toppen. Jeg tok av fra stien og fortsatte nordover, gjennom morenelandskapet under vestre Holåbreen. På den andre siden fant jeg ei snøfonn som ledet et godt stykke oppover mot ryggen mellom Austre og Midtre Holåtinden. Fulgte denne et stykke, før resten av stigningen ble unnagjort på blankskurte svaberg. Oppe i skardet (1860) klokka 12:10. La fra meg sekken der fortsatte mot toppen. Greit terreng bestående av grov urd i oppstigningen, oppe klokka 12:30. Tåka lettet for ei stund, så jeg fikk fin utsikt mot Trulsbu og Hestbrepiggan. Toppene i Galdhøområdet var også synlige, men Vest-Jotunheimen lå i tåke. Etter litt fotografering satte jeg kursen vestover.


Holåtinden, M - 2047 m***
Jeg fulgte samme vei ned fra Austre Holåtinden, og var snart nede ved sekken igjen. Fortsatte straks over svabergene mot Midtre. Deler av turen ble lagt ut på breen i nord, da det var lettere å ta seg frem her. Snart var jeg nede i skardet (1850), og begynte på stigningen mot dagens andre topp. Denne oppstigningen så litt vanskelig ut på avstand, men var i virkeligheten enkel. Holdt for det meste ut til høyre, men måtte etterhvert trekke litt innover for å komme rundt noen hamre. Selve oppstigningen tok 20 minutter, og jeg var på toppen 13:35. Der oppe var det tett tåke, så det ble en god matpause mens jeg ventet på en lysning. Var litt usikker på om jeg skulle våge meg over breen til Vestre Holåtinden.


Holåtinden, V - 2039 m***
Etterhvert ble det en lysning i tåka, og jeg fikk full oversikt over breen og neste mål. Breen så meget "snill" ut, med svært små tverrgående sprekker og fri for årssnø. Jeg bestemte meg for å ta turen over, og satte kursen ned lia, og gikk inn på breen i omtrent 1880 meters høyde. Fant frem isøksa, men fikk ikke bruk for den. Breen hadde noen få sprekker på under 10 centimeters bredde, og disse gikk i bue mellom de to tindene. Jeg gikk langs ei slik sprekke i starten, men satte etterhvert kursen litt nordover og opp på snøryggen som leder til topps på Vestre Holåtinden. "Overfarten" var på litt over 1 kilometer, og ble gjennomført uten problemer. Litt utsatt mot toppen, da fjellet var meget forvitret der jeg gikk i land. Oppe klokka 14:45, 50 minutter etter avgang fra Midtre. Da var det på tide å tenke på returen. Jeg vurderte først å følge ryggen direkte sørover fra toppen, men hadde ikke noe lyst til å tråkke i urd resten av dagen. Valgte i stedet å følge samme rute over breen tilbake til foten av Midtre, for så å følge brekanten nedover. Satte etterhvert kursen over breen mot punkt 1816. Isen var like "snill" hele veien, noe som tyder på at det er lite bevegelse i den. Dette er vel kanskje naturlig for en bre som har så svak helling som denne. Vurderte også å gå ned brefallet mot Lundadalsbandet, men det ble med tanken. Like over kanten gapte flere meter brede sprekker mot meg, og de var så dype at jeg ikke kunne se bunnen. Jeg ble nødt til å gå opp igjen et stykke, og igjen sette kursen mot punkt 1816. Rundet litt øst for dette, og tok nedstigningen på snøfenner og svabreg. Klokka 16:25 var jeg tilbake på Lundadalsbandet. Været var fortsatt bra, men også nå var det noe tåke på toppene. Jeg fulgte stien tilbake mot bilen, men valgte å variere litt ved å runde Middalsvatnet på nordsida. Fint terreng der også, men det ble litt mye opp og ned over et utall smådaler. Tilbake ved bilen klokka 17:30.
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker