Turartikkel
Dato 24.07.2001
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Geiti - 2002 mDen bratte vestveggen på Geiti.
Denne dagen var været litt utrygt, med skiftende skydekke, solglimt og tildels sterk vind. Jeg parkerte ved infotavla under Storbreen, og var klar til å gå klokka 08:05. Det var meldt nedbør til kvelden, så jeg satset på en rask formiddagstur. Gikk over brua, og fulgte stien oppover mot Storbreen. Etterhvert mer sørover, og inn til fronten på breens sørflanke. Herfra litt opp i lia, før jeg rundet Rundhøi litt over breen. Mye løs morenemasse og utsatte svaberg her. Etterhvert måtte jeg sette kursen oppover urd og snø på vestsiden av Rundhøi. Gikk ikke helt opp på toppen, men heller mer i retning skardet mot Geiti. Greit ned i skardet, og deretter opp snø, urd og knauser. Ingen større problemer, på toppen klokka 10:00. Her var det sterk vind fra sør, men skydekket var fortsatt høyt. Etter 10 minutters pause på lesiden gikk jeg videre vestover.


Geiti, V (Saksi, Ø-1 for..) - 2064 mMot toppen på Geiti, V.
Fra toppen på Geiti fulgte jeg eggen vestover. Dette var ikke så lurt, for denne endte i noen store stup mot vest. Jeg måtte gå tilbake et stykke, før jeg tok meg litt ned i nordsida. Der gikk det an å komme bort i skardet uten større problemer. Videre opp på vestsiden ble det fin klyving i rødt fjell. Jeg forsøkte å følge eggen, men rundet etterhvert litt ut mot nord. Her ble det litt vel luftig, men det gikk likevel an å ta seg opp. Kanskje lettere på sørsiden. Etter dette partiet gikk det greit mot toppen, over snø, urd og fast fjell. Klokka 10:45 var jeg oppe på Geiti, V, og det blåste fortsatt like sterkt.

Jeg har valgt å bruke navnet Geiti, V fordi dette gir toppen en sterkere identitet. Den henger sammen med Geiti, og fortjener bedre enn å være en "navnløs topp nær Saksi". Kunne kanskje også ha kalt den "Geiteryggen"..? Jeg har også lest et sted at det er denne ryggen som heter Kniven, og at kartets "Kniven" heter Smørstabbtinden, Vesle.

Lurte litt på å fortsette mot Saksi, men jeg var ikke utrustet for dette. For det første var været usikkert, og for det andre ville den turen kreve mye klyving. Dessuten hadde jeg vært på Saksi før. Valgte heller retur via Bjørnebotn (eller Tverrbytnet som det står på kartet). Jeg hadde sett en liten pigg i fjellsida litt lengre øst, nærmest et "horn i siden" på Geiti, V. Ned dit ble det litt klyving på fine svaberg. "Hornet" er garantert over 2000 meter, "målt" ved å sikte til Geiti og Leirløyfti på motsatt side av Leirdalen. Jeg hadde desverre ikke med meg høydemåler, men anslo primærfaktoren til rundt 8 meter ved å telle "kroppshøyder". Målingen ble selvsagt unøyaktig, men jeg tror ikke piggen kan tilfredsstille kravet for å komme inn på tilleggslista. Jeg fortsatte nedover ei snøfonn på østsiden, og ut til nedre kant av "Geitebreen" (den lille breen sør for Geiti). Fulgte kanten nedover, og etterhvert ned lia til elva i dalbunnen. Fulgte nordsiden av denne, og krysset den ved kote 1240. Krysset også Leira, og var oppe på Leirdalsvegen klokka 13:05. Bilen stod parkert 3 kilometer lengre nede, så det var bare å begynne å rusle...

Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker