Turartikkel
Dato 07.06.2000
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Veslfjelltinden - 2157 m


Mangler bilde.
Eggen mellom Veslfjelltinden og Loftet.
Dette var 2000-sesongens første topptur. Jeg hadde pakket ski og sekk i bilen kvelden før, så det var bare å sette seg inn og kjøre til Krossbu. Været så litt utrygt ut over fjellet, men det virket som om det skulle bryte opp litt utover dagen. Da jeg kom til Krossbu klokka 09:00 var det nesten vindstille, og sola varmet godt gjennom diffuse skyer. Noen haglbyger danset fortsatt mellom Smørstabbtindan, inne på Leirbreen. Jeg spente på meg ski med feller og satte kursen oppover bakkene mot Store Smørstabbtinden. Etterhvert forsvant alle skyer. Snøen ble mer råtten, men fellene fikk likevel godt feste. I ca. 1900 meters høyde, under Veslbreatinden, tok jeg av nordover mot dagens mål. Her oppe var det rikelig med snø, så jeg kunne holde stabil kurs og høyde mot skardet mellom Hurrbreatinden og Veslfjelltinden. Deretter oppover ryggen til topps. Denne ryggen var delvis snøfri, så jeg måtte ta av skiene for å komme over de bare partiene. Selve toppen var dekket av et par meter snø, med skavl mot Hurrbreen. Klokka 12:30 stod jeg på toppen og beundret utsikten. Den siste halvtimen hadde det skyet til, og Galdhømassivet var allerede innhyllet i tåke. Jeg innså at det var på tide å snu, men tok likevel sjansen på å fortsette mot Loftet.


Loftet - 2170 m


Mangler bilde.
Tåke og snøvær over Loftet.
Fra toppen på Veslfjelltinden gikk jeg rett nordover mot eggen som fører over til Loftet. Denne så noe bratt ut, så jeg måtte legge igjen skiene. Nedstigningen bestod delvis av bratte sva med nysnø på, så jeg tok det meget pent og forsiktig. Stive skistøvler og glatt underlag er ikke noen god kombinasjon, men jeg kom meg ned etterhvert. Opp mot Loftet gikk det lettere, for der var det urd med noen mindre snøfelter. Været kom sigende fra øst. Da jeg kom opp på topplatået begynte det å snø/hagle. Da var det bare å ta på seg hetta og snøre til, for det var fortsatt 500 meter igjen bort til toppvarden. Klokka 13:30 satt jeg i ly av varden og spiste nistepakken min. Tåka fra Galdhømassivet dekket nå også hele Smørstabbmassivet. Etter en kort pause begynte jeg på returen. Jeg visste hvor jeg skulle gå, så det var unødvendig å finne frem kart og kompass. Retur samme ved over platået, ned i skardet og opp igjen på Veslfjelltinden. Her spente jeg på meg skiene, og fulgte mine egne skispor over toppen. Ville ikke rote meg ut på snøskavlen. Da jeg kom tilbake til skardet mot Hurrbreatinden hadde tåka lettet litt, men den dekket fortsatt alt over ca. 2000 meter. Sikten var likevel dårlig p.g.a. kraftige haglbyger. Jeg tok en liten pause, og etter et par minutter var alle skispor borte under et tykt lag snø/hagl. Den opprinnelige planen var å fortsette mot Storbreatinden og Store Smørstabbtinden, men dette virket vanskelig nå. Jeg gikk omtrent samme rute tilbake til like under Veslbreatinden.
Mangler bilde.
Smørstabbtindan sett fra Fantesteinen ved rv.55.
Kikket bortover mot Storbreatinden, men så svært lite gjennom tåke og snøvær. Skiene klabbet fælt og jeg var sliten, så jeg fjernet fellene og begynte på nedfarten mot Krossbu. Telemarkskiene fikk brukbar gli på den våte snøen, så det tok ikke mange minutter å komme seg ned. Klokka 16:45 var jeg nede. Litt senere lettet skydekket, og Smørstabbtindan ble atter badet i solskinn..

Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker