Turartikkel
Dato 29.07.1999
Turdeltager(e) Torgeir Eraker
Knut Eraker


Urdanostinden, S-2 - 2048 mKnut på vei opp ryggen mot S-2.
Det var en flott sommerdag i juli.. Vi parkerte bilen ved Raudehaugen i Koldedalen, noe som passet perfekt som utgangspunkt for denne turen. Vegen er stengt med kjetting og lås like ved (nasjonalpark), men dette betydde ingenting på denne turen. Klokka 10:00 forlot vi bilen og ruslet et lite stykke nedover vegen til ei bru. Vi gikk over denne og fulgte stien vest for elva inn til osen på Urdadalsvatnet, og vadet der. Da var det bare å begynne på stigningen. Først opp i et søkk øst for 1450, og videre opp på 1487. Her hadde vi flott utsikt mot den enorme "festningen" som heter Falketind. Vi tok en god foto- og drikkepause før vi fortsatte oppover ryggen. Mye urd og noen "klyveknauser" oppover. Klyving kan stort sett unngås ved å gå rundt, men jeg ville klyve mest mulig.. Det er flere flatere partier når man kommer opp i høyden, og ingen særlig utsatte partier før 2000 meter. Derimot, i ca. 2000 meters høyde må det klyves litt før man kommer inn på det flate partiet som viser på kartet. En hammer så litt utfordrende ut, så vi valgte å omgå den på ei smal hylle ut mot Urdanosbreen. Her var det tydelig at mange hadde gått før oss, så vi var på rett vei. Etter flatt parti ble det litt mere klyving, og kort tid etter var vi oppe på Urdanostindens sørtopp. Da var klokka 13:15. Litt senere fortsatte vi mot S-1.


Urdanostinden, S-1 - 2037 mUrdanostinden og S-1.
Etter en kort pause på S-2 trasket vi ned i skardet mot S-1. Dette stykket består av urd, så det var greit å ta seg fram. Flott utsikt mot Stølsnosmassivet med Falketind hele veien. Urd opp mot S-1 også. S-2 og S-1 ligger ganske tett, så turen over tok bare 15 minutter. På S-1 fikk vi god oversikt over ruta opp mot dagens tredje mål, Urdanostinden.


Urdanostinden - 2157 mUrdanostinden bestiges lettest
fra nord.
Vi stod på S-1 og vurderte ruta opp mot Urdanostinden. Den så ikke helt enkel ut, så vi undersøkte om det var mulig å ta seg ned i Urdadalen fra S-1. Det så ut til å gå bra, så da hadde vi en god returmulighet i tilfelle vi måtte snu lengre framme. Vi bestemte oss for å gjøre et forsøk, så vi ruslet bortover eggen til innsteget. Derfra så oppstigningen enda mer imponerende ut, særlig det nederste partiet (hammer). Vi begynte å klyve litt, hele tiden med et skarpt øye for returmuligheter. Regel nr.1 ved klyving (klatring) uten sikring er jo det at man aldri skal gå fram et sted der man ikke kan komme trygt tilbake. Vi kom oss etterhvert over hammeren nederst, etter litt fram og tilbake. Fra denne og oppover er det en egg med fra 0 (!) til 1 meters bredde. Meget luftig med bratte sva ut mot Urdanosbreen. Sikring anbefales på det sterkeste. Fant forresten en DMM Wallnuts nr.8 i et riss lengre nede. Noen som savner den..? Etter mye klyving var vi oppe på toppeggen. Da var klokka 14:45, og vi hadde brukt en time fra S-1. Denne ruta hadde vi ikke gått igjen uten sikring. Det ville i alle fall ha vært uforsvarlig å gå ned igjen uten bruk av tau (litt enklere å gå oppover). Folk uten klatre-/klyveerfaring bør bestige denne toppen fra nord. Der er det grei urd helt til topps. Etter en kort pause gikk vi videre mot nordtoppen (Slingsbytinden).


Urdanostinden, N (Slingsbytinden) - 2026 mSlingsbytinden sett fra Urdanostinden.
Fra Urdanostinden var det meget greit å traske i urd og snø nedover mot nordtoppen. Der nede ligger Urdanosbreen helt opp i skardet, så returen kunne ha gått på snø og is hvis vi hadde hatt breerfaring og -utstyr. Vår retur skulle heller gå på vestsida, fra skardet og ned i Urdadalen. Men først skulle vi opp på Slingsbytinden. Grei trasking i mere urd og snø, samt litt fast fjell mot toppen. Klokka 16:00 satt vi på toppen og beundret utsikten mot Hurrungane. Utsikten i den retningen er fantastisk fra hele Urdanosryggen. Vi fikk også god oversikt over resten av tindene i Urdanosområdet. Vi fant en fin rasteplass i le ut mot Skogadalsbreen, og der ble det middagspause. Ca. klokka 17:00 begynte vi på returen. Denne gikk på mye snø nedover fra skardet. Vi holdt retning mot Urdadalsbandet, så vi måtte holde litt høyde under Urdanostinden for å komme nærmest mulig på snø. Løs urd utenfor snøfennene.

Jernholdige bergarter under Urdanostinden.
Vestveggen på Urdanostinden så meget rasfarlig ut, så vi følte oss ikke helt trygge da vi gikk under den. Det gikk bra, så vi kom oss lett ned til de jernholdige knausene ved Urdadalsbandet. Svært mye rødt fjell i dette området. Nede i dalen går en T-merket sti, så det var bare å følge denne over snø og urd helt tilbake til bilen i Koldedalen. Klokka 21:00 var vi tilbake, etter 11 timer på tur.

Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker