Turartikkel
Dato 12.-13.07.1999
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Kvassryggen - 2071 mHøgdebrotet og Kvassryggen i horisonten.
Dette var 1999 sesongens andre tur. Jeg var litt sent ute, så jeg fikk ikke begunt å gå før klokka 16:00. Pakerte bilen på rasteplassen ved østenden av Knutshøi. Været var perfekt med sol fra skyfri himmel. Jeg fulgte den T-merkede stien til brua over Leirungsåi, og satte deretter kursen sørvestover, litt vest for Semmelhøi. Det gikk mot kveld/ettermiddag, så myggen begynte å bli aktiv. Dette var meget plagsomt innover myrene, men avtok litt oppover lia. Etter 2½ time var jeg oppe ved Bukkehammarstjernet (1594), og tok en lengre pause der. Litt senere fortsatte jeg mot Kvassryggen. Det hadde nok gått fint å sette kursen sør for tjernet og opp den veien, men jeg syntes det så mer spennende ut å gå over Bukkehammaren. Jeg valgte den ruta, noe som medførte litt småklyving opp på eggen. Deretter var det bare å følge ryggen til topps. Klokka 20:30 satt jeg på Kvassryggen, en av de "snilleste" toppene i Jotunheimen. Senere gikk turen videre mot Eggi.


Eggi - 2041 mMorgensol på Eggi.
Jeg satt på toppen av Kvassryggen og vurderte ruta videre mot Høgdebrotet. Det var da jeg oppdaget hvor lett det ville være å ta seg ned på breen og over mot Eggi. Breen var hovedsaklig snøfri, så det var enkelt å vurdere sikkerheten med tanke på sprekker. Her oppe er breen rimelig flat, og den hadde ingen synlige sprekker over 10 centimeter. Jeg satte kursen over, i retning skardet mellom Eggi og Høgdebrotet. Det rant vann oppå isen, så skoa ble litt fuktige. Ellers ingen problemer. Noen svaberg opp mot skardet, men meget greit å komme opp. Klokka hadde blitt 21:30, så jeg valgte skardet som overnattingsplass. La fra meg sekken der og vurderte oppstigningen mot Eggi. Det så bratt ut, men fremkommeligheten er alltid vanskelig å vurdere på avstand. Jeg måtte bort og prøve, for jeg sier aldri nei takk til en klyvetur... Fjellet var fast og fint med gode tak for både for hender og føtter. Det ble klyving helt opp til sørtoppen. Litt luftig for noen, kanskje, men godt mulig å ta seg både opp og ned for folk som har vært på klyvetur før. Sørtoppen har et skard mot hovedtoppen. Jeg lurer på om dette kan være 10 meter eller dypere, slik at Eggi egentlig har to topper. Greit videre bortover ryggen mot høyeste punkt. Klokka 22:00 (15 minutter fra skardet) satt jeg på toppen og nøt utsikten i kveldssola. Senere var det bare å klyve ned igjen i skardet og legge seg i Jervenposen. Neste morgen fortsatte jeg mot Høgdebrotet.


Høgdebrotet - 2226 mEggen opp mot Høgdebrotet
krever litt klatring..
Jeg tilbragte natten på et nesten flatt svaberg i skardet mellom Eggi og Høgdebrotet. Jeg sov dårlig p.g.a. en enslig mygg som plaget meg hele natta, og klokka 05:15 hadde jeg fått nok. Jeg stod opp, spiste og pakket sekken. Klokka 06:00 begynte jeg på det så ut til å bli en real klyvetur opp til Høgdebrotet. Jeg hadde ikke planlagt å gå denne ruta, så jeg visste ingenting om eventuell gradering. Det så greiest ut på eggens venstre side, så jeg bestemte meg for å prøve å komme opp der. Dette ble ganske krevende etterhvert. Til slutt kom jeg til et punkt der jeg måtte ha fulgt et lite riss over et bratt sva. Dette ble litt for heftig uten sikring, tatt i betraktning at jeg var alene og hadde tung sekk på ryggen. Bestemte meg raskt for å klyve forsiktig ned igjen, og prøve på høyre side av eggen. Det var værre å komme seg ned enn opp, men det gikk på et vis. Meget luftig noen steder. Etter en tenkepause i skardet var det på tide å prøve seg på nytt. Denne gangen på høyre side, noe som gikk forholdsvis greit i starten. Etter ei stund kom jeg til et vanskelig parti også her. Da valgte jeg å legge fra meg sekken og klyve litt rundt omkring for å finne ei brukbar rute.

Høgdebrotet er en "kjedelig" topp fra sør.
Etter litt frem og tilbake fant jeg ei hylle som førte over på venstre side. Denne lå høyere opp enn det vanskelige partiet på den siden. Jeg gikk tilbake og hentet sekken, og fortsatte på klyveturen. Hylla førte meg ganske langt ut til venstre, ut i sida over breen. Deretter gikk det rett opp mellom noen store blokker/skiver. Måtte lempe sekken foran meg et par steder, men ellers forholdsvis greit. Litt senere var jeg oppe på ryggen som fører til Høgdebrotets majestetiske fortopp (sett fra nord). Jeg gikk litt i retning Tjørnholstinden og la fra meg sekken. Derfra var det bare å rusle på snø og urd til topps, og klokka 07:30 satt jeg på Høgdebrotet. Det var sol, men likevel litt kjølig på toppen. Flott utsikt i flere retninger. Etter litt fotografering gikk turen videre mot Tjørnholstindens østtopp (Steinflytinden).

Senere fant jeg ut at ryggen fra Eggi til Høgdebrotet er oppført med vanskelighet inntil 3+ i Klatrefører for Jotunheimen. Den står såvidt nevnt under rute R14, Tjørnholstind - Vestre Leirungstind. Sammenlignet med andre ruter synes jeg at denne graderingen er litt mild. Ruta ligger trolig lavt på 4-tallet et sted..


Tjørnholstinden, østtoppen - 2318 mTjørnholstindens to topper, og snøbakken som
leder opp mot østtoppen.
Etter en pause i morgensola på Høgdebrotet begynte jeg å rusle bortover urda mot Tjørnholstinden. Denne har to tellende topper, og østtoppen kalles også Steinflytind. Greit å gå over urda til laveste punkt på eggen. Videre måtte jeg opp en ganske bratt snøbakke. Snøen lå i skyggen, så den var beinhard nederst. Dette gjorde turen litt mer komplisert, men det gikk greit ved å holde ut mot østkanten av snøfonna. For sikkerhets skyld valgte jeg å gå med isbrodder under skoa. Høyere oppe hadde det tint litt, så der gikk det fint å sparke trinn i snøen. Etterhvert kom jeg opp på en snøegg som førte nesten helt til topps. Selve toppen er en par meter høy knaus oppå eggen. Klokka 08:50 satt jeg der oppe. Det hadde begynt å blåse litt fra vest, men toppknausen fungerte som en perfekt vindskjerm. Tok en lang pause i le bak denne før jeg fortsatte over til hovedtoppen på Tjørnholstinden.


Tjørnholstinden - 2329 mVarden på Tjørnholstinden.
Etter en god pause på Tjørnholstindens østtopp gikk turen videre mot hovedtoppen. Det ble litt småklyving her også, men det var greit å ta seg fram. Selve oppstigningen mot toppen så litt bratt ut, så jeg valgte å gå rundt på sørsiden. Her er det meget fint å gå (galleri). Litt senere var jeg ute i urda vest for toppen. Da var det bare å rusle opp på urd og svaberg. Klokka 10:10 satt jeg ved toppvarden og beundret utsikten mot nord og vest. Mange flotte tinder i synsfeltet.. Etter en kort pause begynte jeg på urda mot Tjørnholsoksle.


Tjørnholsoksle - 2145 mTjørnholsoksle er en grei topp å bestige.
Fra Tjørnholstinden ble det mange høydemetre ned til skardet mot Tjørnholsoksle. Jeg begynte å bli sliten etter to dager på tur med tung sekk, så det ble mange pauser nedover der. I tillegg hadde jeg nesten nye sko, så jeg måtte tape og plastre beina for å forebygge gnagsår. Etter mye trasking var jeg nede i skardet, ca.2000 m.o.h. Oppstigningen består også av urd, så det ble enda mere trasking for såre føtter. På veien opp hadde jeg god utsikt mot Skarvflytindan. Jeg oppdaget også at Skarvflyløyfttinden har tre små fortopper, alle over 2000 meter. Lurer på om noen av dem har primærfaktor over 10 meter..? (oppdrag til folk med høydemåler..). Da klokka rundet 12:15 var jeg oppe. Fant en fin plass i le på østsida, der jeg kunne fyre opp kokeapparatet og lage litt middag. Etter matpausen satte jeg kursen hjemover. Store deler av returen gikk over snøfenner, nesten helt ned til Leirungsdalen. Det går en T-merket sti gjennom Leirungsdalen helt ned til rv.51, og jeg kom inn på denne ca. 1 kilometer øst for Leirungsbreen. Da var det bare 3 timers marsj tilbake til bilen på Valdresflya..
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker