Turartikkel
Dato 20.07.1998
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Dyrhaugstind, Store - 2147 mSkagadalen. Dyrhaugsryggen til høyre.
Denne turen skulle bli min eneste topptur sommeren 1998. Jeg jobbet i Øvre Årdal, og var ferdig på jobb ca. klokka 13:00. Været hadde klarnet opp i løpet av dagen. Sola trengte seg gjennom skydekket og gatene tørket opp. Dette var anledningen jeg hadde ventet på, så jeg pakket sekken og kjørte mot Turtagrø. Jeg valgte å starte fra Ringsbotn, da dette medfører endel færre høydemetre enn start fra Turtagrø. Parkerte bilen på den store plassen i enden av grusvegen. Satte deretter kursen innover langs elva et stykke, til et sted der det gikk an å vasse over uten å få vann i støvlene. Nå begynte toppene å komme til syne, etterhvert som tåka løste seg opp. Jeg satte kursen rett opp skråningen, opp mot de små tjernene nederst på Dyrhaugsryggen. Derifra ble det vandring oppover urda mot toppen. Etterhvert ble ryggen smalere, til den gikk over i en smal egg mot en fortopp til Store Dyrhaugstind. Her kom Skagastølsryggen til syne. Et fantastisk syn i slikt vær! Jeg stoppet og tok noen bilder før jeg begynte på klyvingen opp mot toppen. Litt luftig, men overkommelig for de aller fleste. Etter 2½ time stod jeg på toppen og nøt utsikten og godværet. Tok en liten matpause her før jeg ruslet videre mot Midtre Dyrhaugstind, nordtoppen.


Dyrhaugstind, M, nordtoppenDe fire Dyrhaugstindene. Store nærmest, og
bakover: Mn, Ms og S.
Turen videre mot nordtoppen på Midtre Dyrhaugstind tok bare 15 minutter. Mellom toppene ligger en luftig egg med enkelte utsatte punkter. Det hadde snødd dagen før, og dette gjorde ikke turen noe enklere. Men det var likevel greit å ta seg frem. Det er også mulig å gå litt nede i urda mot Ringsdalen. Da unngår en de mest luftige punktene (for dem som ikke trives "on the edge"). Fortsatte så mot sørtoppen.


Dyrhaugstind, M, sørtoppenMidtre Dyrhaugstind, sørtoppen.
Etappen mellom de to toppene på Midtre Dyrhaugstind gikk også unna på 15 minutter. Her er eggen litt luftig og utsatt, men det går an å søke litt ned i urda mot Ringsdalen. Jeg fortsatte direkte mot dagens siste topp; Søre Dyrhaugstind.
Dyrhaugstind, Søre - 2072 mPause på Søre Dyrhaugstind. Storen i bakgrunnen.

Utsikt mot sørvest fra Søre Dyrhaugstind.
Det gikk greit å ta seg ned urda til skardet mellom Midtre og Søre. Herfra ble det vassing i dyp, råtten snø opp til toppen. Jeg brukte ca. 15 minutter også mellom disse toppene. På toppen er det et stort svaberg som er supert å raste på i godvær, så jeg tok en lang pause der. Flott utsikt mot det meste av Hurrungane, særlig mot Skagastølsryggen. Jeg satt ei stund og kikka ned på Bandet, men så ikke et menneske noe sted. Det var deilig å føle at jeg hadde hele denne vidunderlige fjellverdenen for meg selv! Været begynte å bli utrygt, med tunge grå skyer i vest. Så jeg satte kursen hjemover, samme veg som jeg kom. Kl.18:25 var jeg tilbake på Store Dyrhaugstind, og det var fortsatt opphold og vindstille. Etter en liten pause gikk jeg videre nedover ryggen. Nede ved de små tjerna kom jeg litt overraskende på en liten villreinsflokk. Dette var en bukkeflokk på 12 dyr, og de forsvant fort da de oppdaget meg. Men jeg rakk å ta noen bilder. Klokka 20:45 var jeg tilbake ved bilen i Ringsbotn. Da hadde toppene gjemt seg bak et tåkeslør, og det begynte å regne...
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker