Turartikkel
Dato 07.08.1997
Turdeltager(e) Torgeir Eraker
Knut Eraker


Austanbotntind, Søre - 2103 mAustanbotntinder. Søre til høyre.

Fortoppen til Søre Austanbotntind.
Vi parkerte bilen ved et tjern like nord for bomstasjonen på Berdalsbandet, og startet turen der klokka 10:15. Været var fint, med sol og nesten vindstille. Planen var å gå traversen av alle de fire Austanbotntindene; Søre, Store, V-1 og V-2. Så vi satte kursen mot foten på Søre, via Vetle-Austanbotnen. Flott fjellterreng innover og ned til botnen. Tok en liten drikkepause ved elva der, før vi begynte på stigningen. Ganske bratt urd opp mot fortoppen til Søre. Utsikten ble stadig bedre etterhvert som vi vant høyde. Falketind og Stølsnostinden lå godt synlige øst for Utladalen. Etter to timer kom vi opp på fortoppen, der eggen blir smalere. Her var det på tide å finne frem tau og sikringsutstyr. Søre Austanbotntind er en klatretopp, så vi valgte å sikre hele vegen opp til toppen. Eggen videre fra fortoppen var litt luftig, men ganske grei opp til et lite platå. Deretter måtte vi over den lille piggen i skardet. En kort rapell (3-4 meter) ned fra denne. Vi bestemte oss for å ikke klatre rett opp på Søre, men heller traversere litt østover, over et sva, og gå opp der. Dette gjorde turen enklere og raskere, men det tok sin tid dette også. Da vi endelig var oppe på Søre Austanbotntind hadde klokka allerede passert 16:00. Merkelig hvordan tiden flyr når man har det gøy! Flott utsikt mot mye av Hurrungane fra toppen. Etter en god pause satte vi kursen mot Store Austanbotntind.


Austanbotntind, Store - 2203 mStore Austanbotntind med sine tre "topper".

Austanbotntinder sett fra nordvest.
Fra Søre satte vi kursen over eggen mot Store. Eggen er ganske utsatt og luftig flere steder, men vi kom oss over uten bruk av tau. Med litt klyving og den rette innstillingen kommer man seg frem de fleste steder i Hurrungane. Så kom vi til oppstigningen mot Store Austanbotntind. Her ble det klatring igjen. Vi sikret to taulengder, deretter lett klyving opp til den laveste av de tre toppene på Store. Fra Søre ser disse ut som tre selvstendige topper, men i virkeligheten er de bare "avsatser" på veien mot høyeste punkt. Vi la fra oss det meste av utstyret på den laveste, og tok en rask tur opp på toppen av Store. Selve toppvarden ligger utsatt til ute på en knaus, men vi tok likevel turen ut dit. Klokka 19:15 var vi på toppen, ni timer etter starten fra Berdalsbandet. Utsikten var fantastisk! Vi fikk fullstendig oversikt over alle toppene i Hurrungane. Været holdt seg fortsatt fint, så vi satt ei stund og nøt dette synet. Litt senere satte vi kursen mot Austanbotntind, V-1.


Austanbotntind, V-1 - 2100 mAustanbotntinder sett fra sørvest.
Fra toppvarden på Store gikk vi tilbake til den laveste "toppen" og hentet utstyret. Så var det bare å ta seg nedover bratte svaberg mot skardet mot V-1. Normalt ligger det ei stor og bratt snøfonn her, men denne hadde nesten smeltet bort takket være den varme sommeren 1997. Det er litt greiere å gå på sva enn på bratt snø. Vi kom oss ned i skardet uten problemer. Så ble det litt klyving for å komme opp på V-1. Litt under toppen har noen murt opp en skikkelig bivuakkplass. Kjekt å vite hvis man skulle komme hit i dårlig vær... Etter en kort stopp på toppen gikk turen videre mot V-2.


Austanbotntind, V-2 - 2020 mVarden på Austanbotntind, V-2.
Mellom V-1 og V-2 var det meget greit å ta seg frem. Sola var fortsatt oppe, men den varmet ikke noe særlig lengre. Flott utsikt fra V-2 mot Ringstinder og Soleibotntinder. Ekstra flott med gul kveldssol på toppene... Det var kveld, så vi satte kursen nedover ryggen mot Berdalen igjen. Her er det langstrakte svaberg nedover, noe som var deilig etter en lang dag med trasking i urd. Klokka 22:20 var vi tilbake ved bilen på Berdalsbandet, ca. 12 timer etter at vi begynte på turen.
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker