Turartikkel
Dato 25.07.1997
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Tverrbotntind, Ø-2 - 2106 mTverrbotntindan sett fra Skagsnebb.
Hadde ikke med meg fotoapparat på denne turen, så alle bilder stammer fra andre turer i nærheten.

Jeg kom over Sognefjellet fra vest. Det hang tunge grå skyer over Hurrungane, og det høljeregnet ved Krossbu. Regnet varte helt inn til Leirvassbu. Jeg parkerte litt nordvest for Presten, ca. 2 kilometer nedenfor Leirvassbu. Denne dagen ble Jervenposen god å ha. Regnet gikk over til bygevær, så jeg måtte sette meg ned i posen og vente for hver byge som kom (hadde ikke regntøy). Da klokka var 12:45 begynte jeg på stigningen. Fulgte ryggen sør for Leirholet, over litt gress og mose og mye urd. Det var ingen merket sti der, men det var lett å se at folk hadde gått der før meg. Snart var jeg oppe på fortoppen (2084), og fortsatte deretter over en snøegg til topps på Tverrbotntind, Ø-2. Der oppe letta skydekket litt, slik at sola kom gjennom. Utsikten kom seg også. Jeg måtte benytte meg av det gode været så lenge det varte, så jeg fortsatte straks mot Ø-1.


Tverrbotntind, Ø-1 - 2151 mNavnsatt bilde. Klikk på det for større versjon.
Videre mot neste topp var det greit å gå. Litt ned og litt mere opp igjen, så var jeg fremme på Tverrbotntind, Ø-1. Været holdt seg fint fortsatt, så jeg fikk flott utsikt mot Galdhøpiggen og toppene omkring hele vegen. Søre Illåbre var også et fantastisk syn, der den lå som ei hvit og jomfruelig slette mellom fjellryggene. Jeg bestemte meg for å krysse den en gang i fremtiden... Fortsatte mot Store Tverrbotntind.


Tverrbotntind, Store - 2161 m


Flere bilder kommer senere.

Her ble det enda mere trasking i urd. Disse toppene er "snille", så det var lett å komme seg fra topp til topp. På vegen opp møtte jeg et ektepar i 40-åra. De gikk den samme turen motsatt retning, og de hadde planer om å få med seg Tverrbytthornets to topper i tillegg. Etter en kort stigning var jeg oppe på Store Tverrbotntind. Der fikk jeg etpar glimt av Smørstabbtindene gjennom tåka. Storebjørn ble svært tydelig og flott fra denne retningen. Klokka var allerede 15:30, så jeg fortsatte ned i skardet mellom Store og Tverrbotntind, V-1. Der ble jeg innhentet av ei kraftig regnbyge, så jeg satte meg ned i Jervenposen og ventet. En fin anledning til å få i seg litt mat og drikke. Da det sluttet å regne gikk turen videre mot Tverrbotntind, S for V-1.


Tverrbotntind, S for V-1 - 2110 m


Flere bilder kommer senere.
V-1 og S for V-1 sett fra nord/nordøst.
Etter at regnet hadde gitt seg tok jeg fatt på eggen opp mot S for V-1. Nederst mot skardet lå Søre Illåbre helt inntil fjellet, så jeg tok en liten spasertur ut på breen og tilbake. Eggen var grei å gå, med delvis grus og delvis urd et stykke oppover. Mot toppen ble den smalere og litegrann luftig. Selve topp-punktet er lite med bratte stup mot nord. Fjellet her består antagelig av jernholdige bergarter, for det var solid og hadde en rødlig farge. Fra denne toppen går en "spennende" liten egg ut til det andre topp-punktet; V-1.


Tverrbotntind, V-1 - 2113 m


Flere bilder kommer senere.

Eggen videre var herlig utsatt og luftig. Det ble klyving i godt fjell ned mot skardet, over en kort og smal egg og opp mot toppen. I skardet er det temmelig høyt ned på begge sider, så folk med høydeskrekk bør la være å gå her. Turguiden anbefalte sikring på dette stedet, men jeg synes det så "spennende" ut og gikk uten. Denne toppen har et flatt og forholdsvis stort topp-platå, så jeg tok en lang pause der. Satt der og nøt stillheten og utsikten mot nord og øst ei stund. Alle Bukkeholstindan lå som perler på ei snor på motsatt side av breen, mens Galdhøpiggen dominerte bildet i nord.
Dette var dagens siste topp, så jeg satte kursen tilbake mot bilen. Retur over eggen til S for V-1, ned til skardet mot Store og nedover Leirløyfti. Det ble litt klyving nederst, mest fordi jeg ville krysse elva og gå sørover i den retningen bilen stod parkert. Kom etterhvert ned på sletta, så den siste biten gikk over grus og gress. Klokka 18:45 satte jeg meg inn i bilen, og da begynte det å regne skikkelig...

Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker