Turartikkel
Dato 05.07.1997
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Soleibotntind, Store - 2083 mIssoleier i Soleibotnene.

Store Soleibotntind sett fra N-1.
Dette var 1997-sesongens første 2000-metertur for min del. Dagens mål var å rekke over alle de fire Soleibotntindene. Været var strålende, så alt lå til rette for en flott tur. Jeg parkerte bilen der hvor bomvegen Årdal-Turtagrø krysser Tverrelvi, og startet derfra. Jeg gikk oppover på nordsida av elva, noe som medførte at jeg måtte krysse over på ei utrygg snøbru for å komme på riktig side. Videre rundet jeg tjern 1512 på sørsida og gikk via Bukkanosi mot Store Soleibotntind. Oppover ryggen var det mye grov urd, men greit å ta seg frem. Nydelig utsikt mot både Storen og Store Austanbotntind på vegen oppover, og enda bedre utsikt fra toppen. Etter ca. 2 timer var jeg oppe. Sola varmet godt, så det var deilig å sitte på toppen og nyte den totale stillhet... Etter 10 minutter kom en bergenser oppover, så da ble det slutt på stillheten. Jeg fortalte at jeg hadde tenkt meg ut på eggen mot S-1 og S-2, men da mente han at jeg måtte være gal! Jeg fortsatte likevel mot S-1 litt senere...


Soleibotntind, S-1 - 2020 mSoleibotntinden, N og Store. Storen i bakgrunnen.
Etter en lang pause ruslet jeg bortover mot skardet mellom Store og S-1. Nedstigningen så svært bratt ut, men jeg omgikk denne ved å gå litt mot høyre og ned der. Da havnet jeg litt nedenfor skardet, men det var greit å komme seg opp dit igjen. I bunnen lå det ei snøfonn som så ut til å strekke seg helt ned mot Berdalsbreen. Jeg krysset over denne på høyeste punkt, og begynte på småklyvingen opp mot S-1. Litt senere stod jeg på S-1, klar til å gå videre mot S-2.


Soleibotntind, S-2 - 2049 mSoleibotntind, S-2, sett fra N-1.
Eggen videre mot S-2 var fin å gå på, men svært smal enkelte steder. Jeg tror den var under halvmeteren på det smaleste... Jeg stortrives på slike steder, men enkelte ville nok ha gruet seg litt for å gå der. Fremme ved varden på S-2 ca. en halv time etter at jeg gikk fra Store Soleibotntind. Fra denne vinkelen ser Store Ringstind virkelig mektig ut. Den stupbratte nordvestveggen reiser seg mot uante høyder når en ser den fra S-2. Jeg tok noen bilder og begynte på returen. Samme veg tilbake til Store Soleibotntind. Jeg valgte å klyve direkte opp fra skardet nå, for det er litt enklere å komme opp enn ned på bratte steder. Fra Store tok jeg en avstikker ut på N-1.Soleibotntind, N-1 - 2030 mUtsikt fra Soleibotntind, S-2, mot Store og N-1.
Begynte å rusle nedover urda klokka 15:00. På veg nedover måtte jeg krysse ei bratt snøfonn, noe som var litt skummelt når jeg var alene uten sikringsutstyr. Det gikk på et vis ved å sparke gode trinn i snøen. Nede i skardet mot N-1 gikk jeg litt bortover ei hylle før jeg begynte på klyvingen mot toppen. Denne ruta er klassifisert som klatrerute grad 3, men den gikk greit likevel. En kommer langt med litt klyving og den rette innstillingen... En halv time etter at jeg forlot Store Soleibotntind satt jeg på toppen av N-1. Tok noen blider her også, før jeg tok samme veg tilbake. Klokka 16:15 var jeg tilbake på Store igjen. Etter en liten pause satte jeg kursen hjemover til bilen ved Tverrelvi.
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker