Turartikkel
Dato 07.09.1996
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Midtronden, Ø - 2042 mSkranglehaugan med Midtronden og Digerronden

Nordeggen på Midtrondens østtopp.
Denne turen startet ved Dørålseter utpå ettermiddagen fredag den 6. september. Været var nydelig, med strålende sol hele vegen fra Gjøvik til Dørålseter. Jeg pakka telt og sovepose på sekken og gikk et stykke innover. Satte kursen mot Skranglehaugan, et fantastisk dødisområde mellom Dørålseter og Digerronden. Her gikk jeg på "eggene" mellom dødisgropene, hele tiden i retning Digerronden. Satte opp teltet nederst på Vidjedalsflyi, like ovenfor Skranglehaugan. En flott plass å campe, bare halvannen times gange fra Dørålseter.

Lørdag morgen ble jeg vekket av ei rype som kakla fælt like ved teltet. Klokka var 07:00, og det var på tide å krype ut av soveposen. Jeg fyrte opp gassen og laget litt kakao til frokosten. Så, klokka 08:00, starta dagens etappe. Jeg skulle gå rundtur, så jeg lot telt og campingsaker ligge igjen. Tok kun med meg rumpetaske med klær, kart, kompass, mat og drikke + fotoapparat. Været var bra denne dagen også. Satte kursen oppover mot Vidjedalsbotn, som ligger mellom Midtronden og Digerronden. Jeg gikk gjennom denne, forbi etpar fine tjern (med tynn is på), og inn til foten av nordeggen til Midtrondens østtopp. Denne eggen er ganske bratt, men den er grei å gå siden urda ligger fast og godt. Enkelte "luftige" punkter, men likevel lett å ta seg frem. Klokka 10:00 var jeg oppe ved toppvarden. Fem minutters drikkepause her før ferden gikk videre mot vesttoppen.


Midtronden, V - 2060 mLitt klyving opp på vesttoppen.

Midtrondens to topper,
sett fra Vidjedalsbotn.
Turen videre vestover var ganske lett, da skardet mellom toppene bare er 90 meter dypt. Jeg fortsatte først bortover eggen på østtoppen, deretter litt bratt ned i skardet. Opp fra skardet er det litt klyving, men dette gikk veldig greit da fjellet er fast og fint. Etappen mellom toppene er ganske kort, så det tok bare en halv time å komme seg over. Fra vesttoppen var det flott utsikt mot Dovrefjell med Snøhetta i nord. Jeg tok en skikkelig matpause her, før jeg fortsatte mot Digerronden.Digerronden - 2015 mMeg sjøl ved toppvarden.

Molte på Vidjedalsflyi.
Etter en god matpause på Midtrondens vesttopp fortsatte jeg mot Digerronden. Denne etappen er lang i forhold til den mellom Midtrondens to topper. Turen gikk først bortover eggen, og deretter slakt nedover mot skardet. Så begynte dagens siste "opptur", stigningen opp på Digerronden. Denne er ikke så lang, da denne toppen er 44 meter lavere enn Midtrondens vesttopp. Jeg gikk oppover urd og fjell til jeg nådde toppen kl. 11.35. Vid utsikt over det meste av den omkringliggende fjellverdenen. Jeg så nordenden av Rondvatnet, nordveggen på Rondslottet, de fleste av toppene i Rondane, samt vegene til både Rondvassbu og Dørålseter. Nå kom også sola for fullt, så livet ble virkelig verdt å leve! Jeg forlot toppen på Digerronden etter ca. 20 minutter, og satte kursen nedover mot Vidjedalsflyi. Gikk gjennom ei lang urd, via Salen, og ned på vidda. Da var det slutt på urda, og jeg fikk endelig litt mykere underlag å gå på. Nede på Vidjedalsflyi fant jeg store mengde modne molter, men hadde desverre ikke noe å plukke i.. Brukte ca. en time fra toppen og ned til teltplassen min. Pakket sekken og ruslet tilbake til bilen ved Dørålseter.
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker