Turartikkel
Dato 25.07.1996
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Storronden - 2138 mTelting ved Rondvassbu. Storronden i bakgrunnen
På denne turen startet jeg fra Rondvassbu ca. kl. 08:40. Været var nydelig, med strålende sol fra skyfri himmel. Jeg hadde med meg saft og nistepakke i rumpetaska, sammen med kart og kompass. Stien fra Rondvassbu til Storronden er T-merket, og den går stort sett gjennom fast og fin urd. På vegen oppover passerte jeg flere "hvileplasser" der det var murt opp levegger med sitteplasser bak. Tok en liten drikkepause på en av disse. Fortsatte deretter videre oppover den lange urda. Kl. 10:50 var jeg endelig oppe. Dette var min første 2000-metertopp, så det var en ekstra deilig følelse å nå målet... Satte meg på kanten av stupet mot sør-øst og spiste litt av nistepakken. Flott utsikt, og der satt jeg og nøt den helt alene i absolutt stillhet. Været var fortsatt perfekt, med sol og nesten vindstille. Litt senere gikk turen videre mot Vinjeronden.


Vinjeronden - 2044 mVinjeronden til venstre, Rondslottet til høyre
Videre mot Vinjeronden er det ingen T-merking, så jeg måtte finne min egen "sti". Startet fra toppen ca. kl. 11.00 og satte kursen mot skardet mellom de to toppene. Her er det en tidvis bratt nedstigning med ca. 400 høydemeter gjennom delvis løs og grov urd. Snublet et par ganger, da steinene begynte å flytte på seg... Etter en times jobb var jeg nede i skardet. Her er det god utsikt utover den mektige Storbotn (med tjern 1510). Denne har svært bratte sider av dårlig fjell, og jeg hørte stadige steinsprang nedi der. Fra skardet og opp på Vinjeronden viser den røde T´en vegen. Her er stien så nedtråkket at merking hadde vært unødvendig (sporene viser tydelig på bildet). Så langt hadde jeg stort sett vært alene, men her ble det folksomt. Omtrent som forventet, da hovedruta til Rondslottet går over Vinjeronden. Jeg kom opp på topp-platået kl. 12:45 sammen med et tyvetalls andre personer. Etter en kort pause fortsatte jeg mot Rondslottet.


Rondslottet - 2178 mDen mektige nordveggen på Rondslottet

Toppvarden på Rondslottet
Fra Vinjeronden gikk ferden ned i skardet mot Rondslottet. Dette skardet er ca. 90 meter dypt. Litt løs urd fra Vinjeronden og ned, men fast og grov urd opp igjen på den andre siden. Forholdsvis bratt her, men greit i godt vær (ville ikke ha gått her hvis det var snø eller tåke). Denne stien er også T-merket, men mot toppen var enkelte T´er dekket av snø. Jeg kom opp til den firkantede toppvarden kl. 14:00, 5 timer og 20 minutter etter starten fra Rondvassbu. Det var temmelig folksomt her også, ca. 20 personer. Været var fortsatt like flott, noe jeg ble fortalt at var sjeldent på denne toppen. God utsikt mot Snøhetta herfra. Fra toppen er det flere returmuligheter; en kan gå til nordenden av Rondvatnet og ta båten, en kan gå til Bjørnhollia, eller en kan følge stien tilbake til Rondvassbu. Jeg valgte det siste og gikk over Vinjeronden, ned stien til Rondholet og ut dalen tilbake til Rondvassbu. Dette ble en lang marsj for trøtte bein; brukte ca. 3 timer fra Rondslottet til Rondvassbu. Jeg hadde ikke med meg solkrem, så jeg var skikkelig solbrent ved turens slutt...
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker