Turartikkel
Dato 10.07.2004
Turdeltager(e) Torgeir Eraker


Rutevalg inntegnet med rødt. Kart gjengitt med tillatelse fra Statens Kartverk.Smørstabbtinden, Store - 2208 m


Det var lørdag, og jeg hadde bestemt meg for å reise på tur nesten uansett vær. Første dag i ferien, så nå skulle hodet tømmes for stress og mas så kjapt som mulig. Og for å få tømt hjernen fullstendig skulle jeg også på fest utpå kvelden, men det er en annen historie...

Kjørte min gamle Audi over Sognefjellet og parkerte like nedenfor Krossbu. Klokka hadde rundet 11 på formidddagen, men det betydde lite på en så kort tur; Store Smørstabbtinden var målet. Jeg labbet i vei oppover en sauesti på nordsiden av Leira, sånn ca. i retning Storbreatinden, men tok snart av fra denne og gikk mot fronten på Leirbreen. Et sted oppi der kom en liten fugl og fløy rundt og rundt meg. "Gekk-gekk-piip...gekk-gekk-piip" sa den, uten at jeg vet hva slags fugl som lager sånn lyd. Tok rundetiden på den før jeg gikk videre; ca. 7 sekunder.

Fremme ved brefronten var det mye stein, grus og leire, som det ofte er på slike steder. Flotte sletter for telting like nedenfor, for dem som tenker å campe i området. Et taulag på fire var i ferd med å ta steget inn på breens skrå front. Jeg hadde ikke brodder/stegjern, så jeg ruslet rundt tjernet og inn på snøen lengst nord. Oppover snøen i brekanten, før jeg gikk i land rett forbi elva/fossen fra Leirvatnet (1682). Så oppover lia på høyre side, på grønne hyller i fjellsiden. Gikk nok litt for langt til høyre, for det ble litt problematisk å ta seg opp et par steder.

Jeg kom meg opp, og fortsatte direkte oppover ryggen mot dagens mål. Et litt bratt parti i ca. 2000 meters høyde, men det så ut til å være massevis av måter å løse det på. Jeg gikk litt mot høyre og kom borti noen tilsynelatende løst stablede blokker. Løste heldigvis ikke ut noe, der jeg tok meg forsiktig oppover. Det var også en del snø oppi der, av den nye typen... Gammel sukkersnø under, så litt finere snø og til slutt et "nesten" bærende skarelag på toppen. Jeg trampet gjennom gang på gang, med snø godt opp på lårene. Løsningen ble å gå på alle fire; da var bæreevnen akkurat tilstrekkelig. Etter litt over to timer var jeg endelig oppe, og da var kolleksjonen av Smørstabbtopper komplett fra Loftet til Gravdalstind. Sol og noen få skyer, flott utsikt mot store deler av Jotunheimen mm.

Så ble det en god pause på toppen før retur. Samme vei tilbake, men med litt aking på de bratteste snøfeltene. Søkkvåt snø nå, så buksa ble gjennombløt og baken bedøvd av kulden. Det gikk fort over når jeg kom "i land". Fant en sti litt nærmere elva fra Leirvatnet, og der gikk det noe greiere enn på oppturen. Videre nedover stien langs Leira til Krossbu, og tilbake til bilen. Klokka var ca. 16:00, og jeg satte kursen vestover for dusjing og festing...


BILDESERIE: Tinder på rekke og rad over Leirbreen, dagens mål nærmest. Leirbreen. Kalven langt bak. Elv av smeltevann inne på Leirbreen. Nedre del av Leirbreen, med et lite vann oppå isen. Hurrungane, langt borte i vest. Kalven med sine 3 toppunkter. Utsikt mot Galdhøpiggen og toppene omkring. Skeii og sørlige Smørstabbtinder. Falketind og Stølsnostind langt bak. Storebjørn. Store Rauddalstinden bak. Solid overheng på toppen av Store Smørstabbtinden. Merkelige spor i snøen... Avskyelig snømann eller menneske på alle fire..? Tilbakeblikk mot toppen fra en avsats på nordryggen.
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker