Klokka nærmet seg 14:00 da jeg forlot toppen på Skardstinden. Eggen nedover mot nåla består av grov urd, så det gikk greit å komme ned i skardet. På avstand ser nåla vanskelig ut, særlig fra Leirdalen, men den er i virkeligheten meget enkel å komme opp på. Fra skardet går det et skrått galleri rundt på østsiden, direkte til topps. Jeg fulgte dette, og var på toppen 15 minutter etter avgang fra Skardstinden. Klokka 14:30 var jeg tilbake i skardet, klar til å gå nedover mot fronten på nordre Illåbreen. Noen utsatte punkter nedover der, særlig på bratte snøfenner og grusdekte svaberg. I rundt 2100 meters høyde fikk jeg god sikt mot den lille toppen sørøst for nåla, topp 2187 på kartet. Sett fra denne vinkelen var det ikke tvil om at den måtte ha primærfaktor over 10 meter. Hvordan kunne Røyne ha glemt en topp som til og med er markert på kartet..? Jeg bestemte meg for å forsøke å komme opp, og få målt primærfaktor på den.
 Skardstinden, SØ (2187) med pinakkelen.
|
Traverserte over løsurda under nåla, og bort til ei bratt snøfonn. Her var det godt å ha
isøks, for fonna ble etterhvert meget bratt. Måtte hugge trinn noen steder. Etterhvert kom jeg inn under eggen, litt nord for laveste punkt. Her ble det tildels seriøs klyving sørover, før jeg gikk opp på eggen. Nullstilte høydemåleren (Silva Alta) før jeg fortsatte. Eggen blokkeres av en 4-5 meter høy piggformasjon, så jeg valgte å klyve/hoppe ned på breen på østsiden. Å runde piggen på vestsiden anbefales ikke uten sikringsutstyr. Fulgte brekanten bortover, før jeg gikk opp igjen mellom piggen og topp 2187. Her ble det mer klyving, og jeg ville helst unngå denne veien på retur. Klokka 15:05 var jeg oppe, og høydemåleren viste 14 meter. Dermed føres denne toppen opp på tilleggslista, som Skardstinden, SØ. På grunn av mye klyving valgte jeg ei anna rute på retur. Denne gikk via Illåbandet, da det var greit å ta seg ned dit. Dessuten fikk jeg anledning til å fotografere Skardstinden fra øst; et klassisk Jotunheimen-motiv. Derfra gikk jeg rett ned urd og snøfenner til nordkanten på nordre Illåbreen. Fulgte
kanten nedover, helt til brefronten. Deretter ble det mye vandring i morenelandskap, frem til ytterste endemorene. Utrolige kontraster her; innenfor er det bare leire, sand og stein, mens det utenfor er frodige gressbakker. Endemorena ligger som et skille mellom to ulike verdener... Jeg gikk ut dalen, oppe i lia over nordre Illåi. Dalsiden er noen steder ganske bratt, så jeg måtte holde mye av høyden helt ut til Raudhamran. Deretter gikk det raskt nedover til Geitesetri, nede klokka 18:15.