Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 Neste


Basen / Olonkinbyen
Da vi kom til basen var båten vår også flyttet hit, og lå fortøyd i Båtvika. Været var noenlunde rolig fredag kveld, men lørdag morgen var alt forandret. Dønningene fra øst var så store at båten forsvant ut av syne mellom dem, bare den høye masten var synlig. Natt til lørdag var det tilløp til dramatikk, da ankeret løsnet. Sigurdur var da alene ombord, og han hadde hatt et voldsomt strev med å hindre båten i å drive på land. Han klarte det, og takket være innsatsen unngikk vi å bli strandet på Jan Mayen. Senere på dagen ble båten kjørt rundt Sørkapp og opp til Kvalrossbukta på vestsiden, der var det ly for dønningene. Kvalrossbukta brukes forøvrig ofte til mottak av forsyninger til basen, og det går en fin grusvei over dit fra Olonkinbyen.

Lørdagen ble brukt på diverse aktiviteter, der noen var på fjelltur, mens andre utforsket områdene nærmest basen. Også her er landskapet helt spesielt, hele øya består av et forholdsvis nytt vulkansk terreng, og det ble tatt massevis av bilder av alt fra fugl til fjell med pinakler. Åke ville på Rudolftoppen, 769 moh., høyeste punkt på Sør-Jan, men måtte snu på grunn av dårlig vær. Arne, Åke og jeg gikk på Schiertzegga (378 moh.), en taggete rygg like sør for basen.

Vi fikk feire St. Hans med mannskapet på basen, og det var en opplevelse for livet. De hadde stablet opp et stort bål av drivved, og på toppen av dette sto en tønne med olje/diesel. Bålet ble påtent, og litt senere skjøt stasjonssjefen flere hull i tønna med pistol. Det hele endret seg fra et rolig bål til et inferno av flammer, og den svarte røyken veltet sørover med vinden. På grillen lå det sauekjøtt, hamburgere og pølser, men ingen satte seg ned for å spise før bålet roet seg litt. I en garasje litt bortenfor var det rigget opp en bar. Alt øl som vi hadde med fra Island ble donert til denne baren. Vi storkoste oss. Eneste skår i gleden var den kalde vinden, den var til tider litt plagsom, særlig når vi satt ute og spiste.

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 Neste


Se bildeserie... (32)
Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Næss Eraker