Turartikkel
Dato 17.07.2005
Turdeltagere Knut Eraker
Torgeir Eraker


Rutevalg inntegnet med rødt. Kart gjengitt med tillatelse fra Statens Kartverk.

Første ferieuke ble benyttet på andre fjell, men nå var tiden kommet for å dra til Jotunheimen. Vi kom til Luster lørdag ettermiddag, og allerede søndag morgen var det tid for tur. Planen var å ta med seg de siste 3 toppene i området mellom Skardstinden, Storgrovhøi og Galdhøpiggen. Tidlig søndag morgen ble det sikkert observert en lavtflygende Audi over Sognefjellet, og da klokka rundet 09:00 var vi klare for feriens første topptur over 2000 meter.

Heimre Illåbretinden, N - 2170 m


Bilen ble parkert ved Ytterdalssætre, like utenfor bommen på Leirdalsvegen. Vi skulle opp til fronten på Heimre Illåbreen i første omgang. Her hadde vi vært før, og sist rotet vi oss borti mye krattskog i flere renner. Denne gangen satte vi kursen mot knausene i sørøst, Kleivberget, og deretter oppover morenerygger til svaene nedenfor brefronten. Svaene var tørre og varme, så det var en drøm å ta seg frem. Perfekte forhold med sterk sol og nesten vindstille. Ikke lenge etter var vi oppe på kanten, og brefronten åpenbarte seg. Mer snø nederst enn sist vi var her, men forøvrig var det meste av snøen på breen smeltet bort. Vi holdt oss langs høyre kant i starten, og kunne dermed krysse elva på solide snøbruer. Det sutlet og rant overalt. Vi kom inn på blåisen, og denne var knudrete og uten store sprekker. Den aller nederste delen av breen er bratt, men samtidig overdrysset av små og store steiner. Det gikk greit å ta seg frem på steinene, men etterhvert ble de færre av dem. I stedet måtte vi stole på at det var litt friksjon mellom skosåler og knudreis, og det føltes ikke helt bra. Et fall ville medføre aketur ned i steinrøysa... Vi bestemte oss for å krysse over mot venstre, der breen var slakere. Isøksa var god å ha, og et par steder måtte vi hakke trinn for å komme sikkert videre. Snart var vi på et flatere parti, også her overdrysset av store steiner. Der ble det en god pause ved en stor stein. Tid for å smøre seg godt inn med faktor 25. Videre innover breen var det lett å gå. Innunder Dumhøi var breen dekket av snø, men vi holdt oss på det blå partiet til venstre. Dette strekte seg helt inn mot brebotnen, så vi slapp å gå på skumle snøbruer. Flott utsikt mot Dumhøi fra breen; herfra ser det ut som den har 8 solide prekestoler hengende ut over østveggen. Pillarformasjoner. Nede på breen kom vi også over noen dype sprekker, men disse kunne omgås ved å gå 10-20 meter til siden. Opp mot skardet mellom de to Heimre Illåbretinder var det først en bratt snøbakke, og deretter mye løs urd. Vi kom oss opp, og etter ca. 3,5 timer var det tid for en velfortjent pause i skardet. Etterpå var det bare en kort rusletur i urd opp til Heimre Illåbretinden, N. Denne toppen blir liten i forhold til sine mektige naboer, men utsikten kan ingen ta fra den. Etter litt fotografering forstatte vi mot Storgrovtinden.



Storgrovtinden - 2229 m


Turen fra Heimre Illåbretinden, N gikk greit, med litt småklyving på egg og urd. Helt til det for alvor begynte å stige mot Storgrovtinden. Eggen smalnet inn noe, og der oppe satt en mektig hammer og blokkerte veien for oss. Den så vanskelig ut på avstand, men vi måtte opp og se nøyere på saken. Eggen og svaene langs høyre kant var bare morsomme i slikt vær, men over svaene reiste veggen seg vertikal. Jeg kikket først rundt hjørnet på østsiden, men der var veien sperret av en slags løs blokkformasjon. Umulig å si om man kan ta seg opp der, men for oss var det uaktuelt. Fulgte heller veggen litt nedover mot venstre, og fant et lite galleri like over ei "endeløs" renne. Videre mot venstre så det verre ut. Jeg forsket en del på hammeren over det lille galleriet, og fant etterhvert noen små lister å sette skoene på. Enkelte gode håndtak, men de fleste var ganske flate. Hammeren var ikke mer enn 3-4 meter høy, så det var fristende å fortsette. Knut sa nei, og satte seg ned på svaene. Jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk, for jeg følte meg rimelig trygg på takene her. Litt forsiktig klatring (ca. grad 3+/4), og jeg var oppe på neste galleri. Kunne jeg komme meg ned igjen her tro..? Bygde en liten varde eksakt der jeg kom opp, og forsøkte å huske alle takene. Så fortsatte jeg på et tildels løst galleri rundt mot venstre og opp på toppen. Noen skumle blokker på dette galleriet... Jeg var oppe, og dagens hovedmål var nådd. Så var det å komme seg ned igjen... Galleriet gikk greit nå også, og jeg fant igjen min lille varde. Forsøkte å gjøre de samme bevegelsene som på vei opp, men kameravesken kom i veien. Opp igjen, og fire vesken ned litt bortenfor. Nytt forsøk, og med stor forsiktighet kom jeg meg ned på svaene igjen. Der satt Knut og ventet, klar for å fortsette mot Heimre Illåbretinden, S.



Heimre Illåbretinden, S - 2175 m


Returen gikk over Heimre Illåbretinden, N, og videre tilbake til skardet der vi kom opp fra breen. Eggen opp mot Heimre Illåbretinden, S så bratt og løs ut, så der ville vi helst ikke gå. Løsningen ble i stedet å gå ned på østsiden av skardet, ned mot kanten av Storgjuvbreen. Da kunne vi runde fjellet på snø og fortsette opp snøbakkene på sørsiden. Ingen sprekker å se her. Vi kom oss greit opp, og følte oss små under Skardstindens nordøstpillar. Tvers over breen lå Galdhøpiggen og Veslpiggen på hver sin side av Porten. Flott utsikt mot Jotunheimens majesteter. Vi var fornøyde med dagens innsats, og tok samme vei tilbake til skardet. Så var det bare å legge i vei nedover Heimre Illåbreen igjen. Denne hadde ikke forandret seg stort i løpet av dagen. Det ble vurdert å gå opp på sidemorena i nord, slik at vi unngikk den bratte delen av brefallet. Dette gadd vi likevel ikke, og fant heller en litt bedre vei på isen. Inne på breen fant vi også noen vanvittige vannhull... Først noen små som det sutlet fint i, og litt senere noen kjemper med diameter opp mot 2 meter og ukjent dybde. Noen av dem dekket av en snøpropp. Snødekt bre kan være farlig, ja. Vi kom oss trygt i land, og fulgte omtrent samme vei nedover svaene og lia. Da klokka hadde snurret rundt ca. 9 ganger var vi tilbake ved bilen, etter en lang og fin dag i sola.

BILDESERIE: Morena og svaene nedenfor brefronten. Alle dagens mål i sikte, over Heimre Illåbreen. Knut har tømt flaska med solkrem... Dumhøi med sine prekestoler. Store sprekker i Heimre Illåbreen, men de omgås lett. Mye steinrøys opp mot Heimre Illåbretinden, N. Heimre Illåbretinden, S. Storgrovhøi og Storgrovtinden. Klatrepartiet på Storgrovtinden. Heimre Illåbretinden, N kan kalles Brudesløret... Knut på Heimre Illåbretinden, S. Galdhøpiggen og Veslpiggen på hver sin side av Porten. Store vannhull langt nede på Heimre Illåbreen.




Disse sidene er skrevet av:
Torgeir Eraker