- nettstedet for tinderanglere og toppsamlere!


Endelig er den klar; artikkelen om turen til Jan Mayen og Beerenberg sommeren 2008. Vi skulle forsøke å få med oss alt av små og store topper langs hele kraterkanten, og det at vi skulle besøke en aktiv vulkan satte også en ekstra spiss på opplevelsen. Denne artikkelen består av 8 deler, med egen bildeserie til hver del. Drøm deg bort... Les mer..
[26.04.2009]


Sommerens første 2k-tur på det norske fastlandet. Avgang fra Leirvassbu i lettskyet pent vær, en perfekt dag for shorts og solkrem. Innover motorveien i retning Gjendebu, deretter på stien mot Olavsbu et stykke før den egentlige turen starter. Målet var Rauddalseggis to topper over 2000 meter, via en snøtravers på langs av Skarddalen. Les mer..
[24.08.2008]


Det var meldt om et værvindu denne dagen, og det så ut til å stemme. Det ble tur med Morten, og målet var traversen av Veobrehesten fra nord. En herlig tur på sti, morene, snø og is, og med innslag av klatring i både fast og løst fjell. Været så bra ut i begynnelsen, men senere på dagen begynte værvinduet vårt å lukke seg. Les mer..
[06.12.2007]


Jeg hadde valgt å dra til fjells på tross av noe dårlige værmeldinger, og turvalget falt på en rimelig enkel topp, Østre Glittertindoksli. Denne hadde jeg sett fra dalen flere ganger tidligere, og så for meg en enkel vandring i steinrøys helt til topps. Været ble imidlertid så dårlig at det satte en ekstra spiss på opplevelsen, særlig mot toppen... Les mer..
[06.12.2007]


Etter en lang kjøretur fra Bergen kunne vi endelig stige ut av bilen ved parkeringsplassen i Veodalen. Det var mørkt, men med hodelykter fant vi en perfekt plass for lavvoen. Etter en god natts søvn var vi klare for det som kunne bli sesongens siste skikkelige topptur, med 6-7 snille topper ved Nautgardstinden og Stornubben som mål. Les mer..
[22.09.2006]


Etter litt om og men ble det tur på oss, og dagens store mål var Besshø. Sikkert en flott utsiktstopp, men utsikt fikk vi lite av denne fagen. Toppen lå i tåke, eller rettere sagt; tåka lå godt og vel 500 høydemetre ned fra toppen. Underveis fikk vi flere kraftige regnbyger, men de klarte ikke å ta motet fra oss. Til topps skulle vi uansett. Les mer..
[31.08.2006]


Dette så ut til å bli siste topptur i denne ferien, og valget falt på Falketind via førstebestigerruta. Hadde tenkt på denne turen store deler av sommeren, men det var først nå at den kunne realiseres. Værmeldingene var gode, men vi var ganske spente på forholdene på Falkbreen. I tillegg var det en viss historisk sus over det å følge i førstebestigernes spor etter 186 år og 19 dager. Les mer..
[14.08.2006]


Det var onsdag morgen, og jeg var i kajakk på Bygdin igjen. Denne gang fra Øst. Dette skulle bli sommerens store fellestur, og målet var å traversere Torfinnstindan den "enkle" veien. Ved Nybue, like innenfor Torfinnsbu, satt Morten og Pål og ventet, de hadde padlet inn kvelden før. Det var vindstille, og alt lå til rette for en fantastisk fjelltur. Les mer..
[13.08.2006]


Jeg la ut på Bygdin uten å ha bestemt meg helt for hvor jeg skulle, men det måtte jo bli noen av tindene mellom her og Torfinnsbu. Etterhvert valgte jeg å begynne med Galdebergtinden og Slettmarkpiggen, så fikk jeg se hvor langt jeg kom etterhvert. Kurante turer, men det er alltids gode muligheter for å gjøre dem mer trøblete enn nødvendig. Les mer..
[13.08.2006]


Turen Knutsholet rundt ble tatt litt på sparket for undertegnedes vedkommende, og jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Regnet med at Morten hadde full kontroll på det meste, så da var det bare å dilte etter. Vi skulle padle inn Gjende og gå hele rundturen fra Knutsholstangen i rolig tempo i løpet av to dager. Robert ble også med, så vi var tre mann som møttes ved Gjendeosen en tidlig fredags morgen. Turen ble ikke helt som planlagt... Les mer..
[10.08.2006]


Turen til Gråhøe i Reinheimen var planlagt i lengre tid, og nå så det ut til å bli en langhelg med flott vær og bra skiføre. Det ble kjøring på kvelden og natta, med litt soving i bilen frem mot morgenkvisten. Lørdag morgen var sekken rigget og skifellene på. Jeg la i vei innover viddene i sol og vindstille, men både vær og føre skulle snart bli totalt forandret. Les mer..
[02.05.2006]


Flere planer svirret i lufta kvelden før, men på grunn av usikkert vær bestemte vi oss for en enkel og lang tur. Alle Rauddals- tindane, fra Gravdalen til Simledalsbandet. Jeg hadde vært på to av dem før, og så frem til å bestige den siste. Det ble litt sein avgang fra Leirvassbu, og vi var ikke tilbake før det var mørkt. Les mer..
[27.08.2005]


Vi hadde bestemt oss for å dra på tur nærmest uansett vær, så det ble tur på tross av tåka i Jotunheimen. Målet var Støls- maradalstinden, en noe bortgjemt topp bak Austanbotntinder og Ringstinder. En lang vandretur i grønt terreng før den bratte stigningen mot selve toppen. Det ble mye tåke og lite utsikt på oss denne dagen. Og vi klarte å bomme på toppen... Les mer..
[27.08.2005]


Fredagen hadde jeg avtalt å dra på tur med Line. Vi hadde en ambsiøs målsetning; å bestige Store Memurutinden og alle de 7 toppene på vestryggen. Store Memurutind var en morsom affære, med mye klyving mellom toppene i øst og vest. Vestryggen gikk greit bort til og med V-2, men opp mot V-3 var veien blokkert av en stor hammer/vegg. Vi manglet klatreutstyr, og samtidig hadde klokka gått fra oss. Les mer..
[08.08.2005]


Ferien nærmet seg slutten, men det skulle bli tid til noen turer til før retur til byen. Knut skulle være med på tur, og vi planla rute sent kvelden før. Vi skulle ta med oss en del topper rundt Glittertinden, med utgangspunkt på Spiterstulen. Været var utrygt, men regnet holdt seg stort sett unna. Det ble en tind, to høer og ei oksle på oss denne dagen, en tur uten tekniske utfordringer. Les mer..
[08.08.2005]


Jeg hadde lenge hatt planer om å erobre Skarddalseggi, og i dag skulle den til pers. Turen gikk via Skarddalstinden, og jeg hadde hørt om et litt problematisk parti på eggen mellom denne og Skarddalseggi. Forventningen var stor, men jeg ble litt skuffet... Klyvingen var enkel og vardet, bare de røde T'ene manglet. Les mer..
[08.08.2005]


Årets stortur; Svellnosbreen rundt! På tur med en hel gjeng fra Fjellforum, og vi holdt fint driv over tinder, hester, egger og breer. En herlig langtur i varmt vær, men vi fikk nok en gang bekreftet at ryggbeskrivelsene i "Klatrefører for Jotunheimen" ikke er til å stole på. Les mer..

[08.08.2005]


Jeg begynte å "gå tom" for turer fra Leirdalen/Leirvassbu, så denne dagen ble det start fra Spiterstulen. Målet var Spiterhøi og Leirhøi, korteste vei. En gang for lenge siden hadde jeg lest at det skulle være mulig å ta seg opp ved Spiterfossen, så jeg labbet i vei rett opp lia fra Spiterstulen. Det var noen fine sva nær fossen, så jeg gikk helt inn i fossegropa for å undersøke. Der gikk jeg meg nesten fast. Les mer..
[08.08.2005]


Etter fjorårets tur i Hestbrepiggan gjensto to topper, og nå skulle de tas. Denne turen var kort og lite væravhengig, så det ble start fra Netosætre i Bøverdalen på tross av tåke og litt småregn. To litt kjedelige flate topper, der én av dem neppe er noen virkelig topp. Les mer..

[08.08.2005]


I begynnelsen av ferien ble jeg oppringt av en journalist fra Bergens Tidende. De skulle lage en reportasje om "sånne som meg", og hun lurte på om de fikk være med på tur. Det fikk de naturligvis, og det ble en koselig tur til Semeltinden med journalist og fotograf på slep... Les mer..

[08.08.2005]


Det var en halvfin dag i Jotunheimen, med lett skydekke og litt tåke på toppene av og til. Jeg hadde avtalt denne turen med Morten en tid i forveien, og planen var å gå både nordryggen på Semelholstinden og hele ryggen på Visbretinden. Fjellgeita Line var også med på turen, og sammen forserte vi en løs egg med mange hamre. Årets første tur med tau og sikringsmidler. Les mer..
[08.08.2005]


Endelig ferie igjen, og tid for nye toppturer. Sommerens første tur startet ved Ytterdalssetri i Leirdalen, og målet var Storgrovtinden og to topper som hviler i skyggen av den mektige Skardstinden. Spenningen denne dagen var knyttet til Storgrovtinden; kunne denne bestiges fra sør uten sikringsmidler..? Les mer..

[08.08.2005]


Tidligere i uka ble jeg invitert med på nattetur til Lodalskåpa, og med litt flaks ville jeg rekke det. Alt klaffet, og klokka 23:23 var vi klare for avgang ved Bjørnstegane i Jostedalen. Det var en spesiell opplevelse å gå mot Fåbergstølsbreen i måneskinn, mens det stadig ble mørkere rundt oss. Magisk stemning og en ny opplevelse for flere av oss. Litt kaldt utpå natta, men synet av Lodalskåpa ved soloppgang var absolutt verdt det. Les mer..
[17.05.2005]


I en gammel tråd på fjellforum.net nevnes et nytt begrep; sekundærfaktor. I nevnte tråd vises til Geir Åke Dahlens nettsider, Toppomania, der sekundærfaktor for en rekke topper listes opp. Sekundærfaktor er den horisontale avstanden til nærmeste høyere topp, og blir dermed primærfaktorens horisontale "slektning". Jeg har nå beregnet sekundærfaktor for alle de 300 toppene på Røynelista, og dette er tatt inn i den ene Excel-lista. Det angis også hvilken topp sekundærfaktor måles mot. Finn lista..
[05.11.2004]


Vi bestemte oss for å ta en lett tur denne dagen, på tross av flotte værmeldinger. Målet var Midtre Høgevagltinden, via Østre og Vestre. Mye vind, men ellers fint. En flott hesteskotravers, helt uten tekniske problemer. Les mer..


[31.08.2004]


Sommerens lengste fjelltur gikk over de fleste av Hestbrepiggan i Skjåkfjella. Med på turen var Line Dahlen, ei sprek fjellgeit... Det ble en drøy tur, der vi fikk med oss 8 topper hver. Men bare 6 av toppene fikk besøk av oss begge denne dagen... Les mer..


[31.08.2004]


Leirungskampens topper skulle måles, så sekken var "full" av måleutstyr da jeg la i vei fra Valdresflya. En lang tur gjennom Leirungsdalen, men i slikt vær kan man ikke klage. Stort sett en flott tur, men returen ble litt ødelagt av seriøse kneproblemer.
Les mer..

[31.08.2004]


Planen denne dagen var å gå hele runden fra Styggehøi via Nordlige Bukkeholstinder og videre over Midtre, Store og Sørøstre, alt med start og slutt ved Leirvassbu. En herlig kjempetur i godt vær. Men det skulle ikke bli akkurat sånn... Les mer..


[31.08.2004]


Det var første dag i ferien, og nå skulle den tas... Denne tinden som såvidt unnslapp i mai, der den hyllet seg inn i snøfokk og styggevær. I dag tronet den over Leirbreen, delvis badet i sol. Jeg parkerte like nedenfor Krossbu og gjorde meg klar. Pakket så lett som mulig og la i vei oppover bakkene. Les mer..

[31.08.2004]


Etter vinterens kartlegging av småtopper er alle kjente topper, tilleggstopper og kandidater lagt inn på én liste. Denne finner du under "Lister" til venstre. Dette er bare en foreløpig utgave, så det kommer garantert endringer etterhvert. Finn lista..
[03.06.2004]


Årets første 2000m-tur ble en vårskitur fra Krossbu. Turen gikk opp til Leirbreen og innover til Kniven. Det var full vinter der oppe, hele veien fra Krossbu til topps, og dette medførte visse problemer. Turen videre mot Store Smørstabbtinden måtte avbrytes pga. vanskelige snøforhold. Til tider et rent snøhelvete. Dette var også første tur med nytt digitaltkamera; resultatet ser du i turartikkelen. Les mer..
[24.05.2004]


Målinger på Midtrondens vesttopp er gjennomført av Kjell Arild Ekeberg. Denne toppen har 3 tagger, der den høyeste er angitt med høyde 2060 meter på kartet. Målinger ble utført etter "opprinnelig metode", med forenklinger der det var heniktsmessig. Kjell Arild har skrevet en egen artikkel om turen, og denne finner du her. Les mer..
[05.01.2004]


Vi er i full gang med kartleggingen av mulige 10m-topper. En del av dette gjøres ved innsamling av bilder og informasjon på en tråd på fjellforum.net, og resultatene presenteres her på nfo2000m.no. Jeg har lagt inn kartutsnitt med markør, høyde- og posisjonsdata, samt bilder. Les mer..
[20.12.2003]


Turartikkel for august-turen rundt Trollsteinkvelven er klar. Turen gikk fra P-plassen i Veodalen, med retning Trollsteinkvelven. Vi slo opp telt langt ute i dalføret, da vi ikke orket å bære alt utstyr lengre enn nødvendig. Utrolig vidt landskap her oppe. Dagen etter ble det tur over 6 hø'er og én hest. En flott tur som alltid, men ting tok litt mer tid enn planlagt pga. nysnø på toppene. Les mer..
[28.10.2003]


Turen fra Ytterdalsetri til Storgrovhøi er nå komplett med bilder. Ruta vår gikk opp til fronten på Heimre Illåbreen. Her valgte vi å søke opp i sidemorena på nordsiden, slik at vi slapp å gå på bre. Vi forsøkte også å ta oss ut til Strogrovtinden, men der måtte vi gi opp pga. vanskelige forhold og manglende klatreutstyr. Les mer..
[28.10.2003]


De første målingene i "Timeter'n"-prosjektet er gjennomført 20.08.2003, på Visbretindens nordegg. Dermed er vi i gang, og på god vei mot den endelige og korrekte tindelista. Samtidig fikk jeg testet utstyr og metode ute i ekte fjellklima, noe som ga både positive og negative erfaringer. Les mer..
[21.08.2003]


Sommeren 2003 går startskuddet for "Timeter'n"-prosjektet. Hensikten er å etablere ei endelig og korrekt liste over 2000-meterstopper, med primærfaktor over 10 meter. Målingene konsentreres om primærfaktoren, da denne er lett å måle. Samtidig har vi rimelig god kontroll på hvor 2000m-grensa går, slik at vi vet om toppene er over/under denne. Målingene planlegges utført med målestav, vinkel og laservater, supplert med målebånd. Les mer..
[21.05.2003]


Artikkelen fra tur til Skardstinden sommeren 2001 er nå utstyrt med bilder. Dette var en herlig tur med mange utfordringer.. Skardstinden er en av våre flotteste 2000-metre, og en drøm for alle som interesserer seg for klatring/klyving. Jeg var svært heldig med været, og det smakte utrolig godt med en pose turmat i 2373 meters høyde. Les mer..
[03.05.2003]


Et nytt diskusjonsforum om fjell og friluftsliv er på nett. Forumet ble lansert 1. mai 2003 som et samarbeidsprosjekt mellom 11 ulike nettsteder. Spørsmål og innlegg plasseres i ulike kategorier, bl.a. fjellvandring, klatring, toppturer, brevandring og utstyr. Er det noe du lurer på om fjell og friluftsliv..? Kanskje du har noe å bidra med i diskusjonene? Eller vil du bare se hva andre fjellfolk er opptatt av..? Ta en tur innom på www.fjellforum.net.
[01.05.2003]© 1996-2008 Torgeir N. Eraker